Følg os på Facebook

Isner det i dine tænder?

Oplever du til tider at få pludselige, jagende stød i tanden, hvis du indtager noget sødt eller sur eller noget koldt eller varmt? Så er det formentlig isninger i tænderne. Isninger i tænderne er meget almindeligt, og det er forskelligt i hvor udpræget grad, man har det. Nogle vil få det i svag grad og sjældent, mens andre vil få det oftere. Især i det sidste tilfælde, er det en god idé at kontakte sin tandlæge.

Hvorfor opstår isningerne?

Isninger i tænderne skyldes ofte, at tandkødet har trukket sig tilbage pga. for eksempel for hård tandbørstning, eller hvis der er betændelse i tandkødet, eller det på anden måde er irriteret. Så vil tandhalsen på tænderne være blottet, og dette kan give isningerne. Det kan også opstå, hvis emaljen på tænder bliver slidt af pga. indtag af for mange syreholdige produkter såsom juice og cola, der giver syreskader på tænderne og slider på emaljen.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge isningerne?

Hvis du gerne selv vil prøve at undgå isningerne i tænderne, kan du være opmærksom på forskellige ting.

Da isningerne ofte opstår pga. blottede tandhalse, kan du sørge for, at din tandbørstning er blid, og at du udskifter din tandbørste mindst hver 3. måned. Så undgår du at slide på emaljen. Husk også at bruge en fluorholdig tandpasta, da dette blandt andet beskytter mod syreangreb på tænderne, så syreangrebene ikke ødelægger tændernes emalje og ikke blotter tandens dentin, hvilket giver isninger.

Du kan også sørge for at få børstet godt men skånsomt på tandkødet, som omkranser tænderne, da det ofte er her, der vil gemme sig mange bakterier. Hvis bakterierne ikke børstes væk, vil de kunne føre til betændelse i tandkødet, hvilket kan medføre at tandkødet trækker sig tilbage og blotter tandhalsen.
Vær også opmærksom på dit indtag af fødevarer og drikkevarer. Ved indtag af syreholdige produkter såsom især coca cola og appelsinjuice, vil dine tænder blive udsat for en del syre. Ved et meget højt forbrug af føde-og drikkevarer med meget syre, kan det resulterer i at nedbryde emaljen på tænderne, som vil kunne give isningerne i tænderne samt en række af andre tandproblemer såsom huller. Så undgå så vidt muligt de meget syreholdige produkter, og sørg for at skylle munden med vand, hvis du indtager produkterne.

Kontakt din tandlæge

Hvis du ofte oplever isninger i tænderne, eller isningerne er meget udpræget, så kontakt en tandlæge. Der vil ofte være flere behandlingsmuligheder, og din tandlæge vil også kunne fortælle dig mere om, hvordan du selv kan forebygge isningerne igennem dit daglige tandpleje.

Kontakt os i dag
Vi ser frem til
at høre fra dig

Tandlæge Susanne Ekelund
Langebjerg 2
2850 Nærum

4580 4708
tandlaege@susanneekelund.dk


Sitemap

Skriv en besked