Følg os på Facebook

Hvornår skal en visdomstand fjernes?

Hvis du har en visdomstand, som generer dig, og du er i tvivl, om den skal fjernes, er du ikke alene. Mange har i dag en visdomstand, der måske ikke er ordentligt plads til, som er svær at gøre ren, eller som på andre måder generer. Og det kan være svært at bedømme, om ømheden skyldes visdomstændernes udbrud eller en betændelse.

Vi anbefaler altid vores patienter at bestille en tid hos os, så vi kan undersøge de nye tænder, og se om der er plads til dem i munden. Der er i dag sjældent behov for de visdomstænder, der vokser frem, og ofte bliver de fjernet. Vi vil som tandlæge aldrig fjerne visdomstænder, der ikke generer eller forhindrer en god tandpleje – hvis der er plads til tænderne, skal de blive. 

Visdomstænder skal fjernes, hvis de giver vedvarende problemer


Det er dog ikke nødvendigvis problemfrit at få fjernet en visdomstand, og raske tænder skal heller ikke fjernes, med mindre de bliver ved med at genere, eller de kan gøre skade på tandsættet eller nogle af de andre tænder. Nogle visdomstænder vil vokse lidt frem, men aldrig komme helt op af tandkødet. Andre vil vokse helt op uden at gøre skade. Det er meget forskelligt, om der er plads til visdomstanden i munden, og om de vil genere eller ej. 

Hvornår en visdomstand skal fjernes, afhænger af flere ting, men der er en række tilfælde, hvor det vil være den bedste løsning at fjerne visdomstanden. Det kan for eksempel være, hvis der går betændelse i tandkødet omkring visdomstanden. Det vil du kunne mærke, hvis tandkødet er ømt og nemt begynder at bløde. Det kan også være nødvendigt at fjerne visdomstanden, hvis du får hul i tanden eller tanden ved siden af visdomstanden. Nogle gange kan der også opstå en såkaldt tandkødslomme, hvor der blandt andet kan samle sig bakterier og madrester. Dette kan også give betændelse og gøre det nødvendigt at fjerne tanden. Hvis du har en visdomstand med en krone, vil der også nogle gange kunne komme en cyste omkring visdomstanden, som gør det nødvendigt at fjerne den. En visdomstand kan også gøre skade på sin nabotand, hvor det ligeledes er bedst at fjerne den.


Hvordan foregår det, når en visdomstand skal fjernes?

Hvis vi vurderer, at det er bedst at fjerne din visdomstand, vil det ofte forgå med en lokalbedøvelse, så behandlingen bliver smertefri. Vi vil altid tage et røntgenbillede af din tand for at afgøre, hvordan tandroden ligger i kæben. Det er forskelligt alt efter tanden og tandroden, hvor nemt og hurtigt det er at få tanden ud. Det vil vi informere dig om inden behandlingen, så du ved, hvad der kommer til at ske.

Er du i tvivl om der er plads til dine visdomstænder, eller har du smerter og ømt tandkød, vil vi anbefale dig at få en tid hos os, så vi kan sikre, at alt er, som det skal være. Er der behov for at fjerne visdomstænderne, sørger vi for, at din behandling bliver smertefri og skånsom. 

Kontakt os i dag
Vi ser frem til
at høre fra dig

Tandlæge Susanne Ekelund
Langebjerg 2
2850 Nærum

4580 4708
tandlaege@susanneekelund.dk


Sitemap

Skriv en besked